1bochenek chleba włoskiego lub bagietka francuska (albo inne ulubione do zapiekania
pieczywo, polecamy też bułkę w stylu hiszpańskim)
30gniesolonego masła
30gżółtej musztardy
8plasterków sera szwajcarskiego
6plasterków słodkiej (miodowej) szynki
16plastrów Ogórków Kanapkowych Waldiben
8plasterków pieczonej polędwiczki wieprzowej
Sposób przygotowania
Przekrój pieczywo na pół. Przekrój kawałki na pół (wzdłuż) i posmaruj górę i spód pieczywa masłem, tak aby kanapki ładnie się przypiekły w trakcie opiekania.
Obficie posmarować musztardą wnętrze kanapek, a następnie nałożyć 2 plasterki sera szwajcarskiego na musztardę. Podziel ogórki kanapkowe, szynkę i wieprzowinę na dwie kanapki, anastępnie pokryj pozostałymi dwoma plastrami sera szwajcarskiego.
Rozgrzej patelnię zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu i dodaj kanapki. Zmniejsz lekko ogień i opiekaj, aż spód będzie lekko zarumieniony. Ostrożnie odwróć kanapkę i "dociśnij" ją za pomocą ciężkiej patelni lub naczynia żaroodpornego. Opiekaj, aż ser się rozpuści i obie strony się zarumienią.- Posiadasz opiekacz do panini? Idealnie zastąpi on opiekanie na patelni!
Pokrój kanapki na pół (w trójkąty) i podawaj z frytkami (jeśli chcesz).