Przejdź do przepisu Wydrukuj przepis

Przykładowy przepis

Przepis (?)

Krótki opis przepisu
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 10 mins
Danie Kolacja, Obiad
Kuchnia Kubańska
Porcje 4 porcje
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • 1 bochenek chleba włoskiego lub bagietka francuska (albo inne ulubione do zapiekania

    pieczywo, polecamy też bułkę w stylu hiszpańskim)

  • 30 g niesolonego masła
  • 30 g żółtej musztardy
  • 8 plasterków sera szwajcarskiego
  • 6 plasterków słodkiej (miodowej) szynki
  • 16 plastrów Ogórków Kanapkowych Waldiben
  • 8 plasterków pieczonej polędwiczki wieprzowej

Sposób przygotowania
 

  • Przekrój pieczywo na pół. Przekrój kawałki na pół (wzdłuż) i posmaruj górę i spód pieczywa masłem, tak aby kanapki ładnie się przypiekły w trakcie opiekania.
  • Obficie posmarować musztardą wnętrze kanapek, a następnie nałożyć 2 plasterki sera szwajcarskiego na musztardę. Podziel ogórki kanapkowe, szynkę i wieprzowinę na dwie kanapki, anastępnie pokryj pozostałymi dwoma plastrami sera szwajcarskiego.
  • Rozgrzej patelnię zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu i dodaj kanapki. Zmniejsz lekko ogień i opiekaj, aż spód będzie lekko zarumieniony. Ostrożnie odwróć kanapkę i "dociśnij" ją za pomocą ciężkiej patelni lub naczynia żaroodpornego. Opiekaj, aż ser się rozpuści i obie strony się zarumienią.
    - Posiadasz opiekacz do panini? Idealnie zastąpi on opiekanie na patelni!
  • Pokrój kanapki na pół (w trójkąty) i podawaj z frytkami (jeśli chcesz).
Wartości odżywcze